12 d'abril de 2022

DOLOR LUMBAR

Aquest és un dels grans motius de consulta que rebo. Molta part de la població ha patit o patirà en algun moment de la seva vida dolor lumbar.


La majoria de gent el relaciona a males postures, sobreesforços, caigudes... però en moltes ocasions aquest no és l'origen, o no l'únic.


Avui en dia degut als mals hàbits de vida gran part de la població pateix alteracions/molèsties digestives. Quan un òrgan pateix alguna alteració les seves demandes d'O2, nutrients... augmenten i l'organisme el prioritza davant el teixit múscul-esquelètic relacionat. Generant en aquest teixit una disminució d'aportació d'O2, i fent que el teixit comenci a patir i mostrar símptomes, com ara el DOLOR HIPÒXIC.


Un aparell digestiu alterat pot causar dolor hipòxic a lumbars, zona lumbosacra, pelvis, malucs i cuixes.


Aquest dolor es caracteritza per:


- L'aparició acostuma a ser progressiva, sense causa aparent.

- Empitjora amb el repòs (ja que la falta de moviment disminueix encara més l'aportació d'O2), i especialment a la nit, a causa de l'activació dels òrgans seguint els ritmes circadians.

- Millora amb el moviment. Però si és excessiu aleshores empitjora.

- No millora amb antiinflamatoris, millor amb analgèsics.

- És un dolor difús, difícil de localitzar.

- Millora amb l'aplicació d'escalfor, massatge i/o mobilització de la zona.


La falta d'O2 i nutrients al teixit múscul-esquelètic a més del dolor hipòxic causarà una fibrosi del teixit. Amb el temps és fàcil observar canvis visibles a la pell de la zona, com ara canvis en la coloració, textura i aparició de petits capil·lars (l'organisme crea nous vasos sanguinis per millorar l'aportació d'O2 i nutrients). 



Ester Agustench Vallverdú