7 de febrer de 2022

EL POSTPART

Aviat farà tres mesos que he sigut mare per segona vegada però per primera gestant.

Havia viscut el postpart de la meva dona fa cinc anys. Tinc la sort de ser osteòpata pediàtrica i haver escoltat els parts i postparts de moltes mares.

M'havia preparat per passar nits sense dormir. Per tenir paciència amb la lactància, per la muntanya russa emocional, pel cansament...

Vaig estar molt acompanyada tot l'embaràs, que per mi va ser més dur emocionalment que físicament.

I cada dia que passa, em sento més afortunada. Creix més el meu enamorament cap a aquesta petita personeta perfecta, que només reclama quan necessita alguna cosa, que amb presència i contacte està a gust i em fa venir ganes d'aturar el temps i quedar-me en aquesta relació tan màgica.


Sabia que el més important d'aprendre amb la maternitat és deixar de fer el munt de coses que estem acostumades a fer i passar a estar disponible 24 h per un nadó que et necessita per sobreviure i que tu has decidit portar-lo al món i, per tant, de fer-te'n càrrec.


Si saps deixar en segon pla totes les coses que no siguin atendre les seves necessitats i segueixes els seus ritmes, entres en la màgia de la connexió i l'oxitocina us alimenta als dos.

M'inundo d'amor


Sé que fa falta explicar el postpart perquè és dur sentir aquesta dependència i aquesta entrega si no estàs preparada, però a mi m'ha sorprès l'harmonia amb què tot ha anat venint. És crucial demanar ajuda des del primer dia amb el tema de la lactància per assegurar que mare i nadó estan creant una bona experiència, detectar si apareix sentiments de rebuig, de desbordament emocional, valorar que el nadó està bé després del part... Hi ha molts professionals que ens poden ajudar.


La millor opció és viure l'embaràs, part i postpart acompanyada de la parella i dels professionals que t'aportin calma. Gràcies a la meva dona, a les llevadores i altres professionals que hem trobat pel camí.


No ho visquis sola, busca el que necessitis per estar en calma durant l'embaràs per viure un part positiu i poder gaudir d'un postpart empoderador.


Com has viscut el teu postpart? T'esperaves una altra cosa?


Carme Vallés