9 de maig de 2022

QUÈ ÉS EL SÒL PELVIÀ?

Tot i que el sòl pelvià és pràcticament una de les parts més importants del nostre cos, segueix sent un gran desconegut. I és que sovint moltes persones no saben encara que és el sòl pelvià, i per què és tan important tenir-ne cura.

El sòl pelvià és el conjunt de músculs, lligaments i teixit connectiu que es troben a la part inferior de la pelvis, concretament situat entre les estructures òssies de l'ísquium, pubis i còccix.

Les funcions bàsiques del sòl pelvià són:

Tot i això, hem de saber que el sòl pelvià no treballa de manera aïllada sinó que necessita coordinar-se i col·laborar conjuntament amb altres estructures corporals com són la zona abdominal, lumbar i diafragmàtica.


Però, com podem saber si el sòl pelvià està debilitat?

De vegades aquest conjunt d'estructures no estan ben tonificades, o bé, no tenen la flexibilitat necessària per funcionar correctament. Tot això, pot desencadenar disfuncions com les incontinències urinàries o anals, prolapse d'òrgans pelvians, dolors lumbars, dolors pelvians o inclús disfuncions sexuals.

Alguns dels símptomes que ens han d'alertar que podem patir alguna alteració en el sòl pelvià podrien ser: patir pèrdues d'orina (per petites que siguin), ser incapaç de retenir els gasos, patir estrenyiment crònic, tenir sensació de pes en la zona vaginal, manifestar dolor o incomoditat durant les relacions sexuals, falta de lubricació, molèsties a nivell pelvià i/o lumbar, patir de dolor menstrual, entre altres.

Si és cert que hi ha etapes que són una mica més vulnerables per al nostre sòl pelvià... Durant l'embaràs, el part i el postpart, a causa dels canvis hormonals, a l'augment de pressió sobre el perineu i a l'estirament d'aquest a l'hora de donar a llum, es poden ocasionar danys en aquest conjunt d'estructures que entapissen la pelvis. Així com en la menopausa, que tot i ser una altra etapa totalment fisiològica, també pot suposar un risc per a la salut perineal a causa dels desajustos hormonals que es desencadenen.

Per aquests motius, si creus que pots patir algun dels símptomes o et trobes en alguna de les etapes anomenades anteriorment és important que consultis amb un especialista i no normalitzar certes situacions que poden tenir solució.


Aleshores, com podem enfortir el nostre sòl pelvià?

Tot el que envolta aquesta esfera "més intima" sempre ha desencadenat molt tabú en la societat, causant que la majoria de persones tinguin una gran desconeixença en quant aquesta àrea del seu propi cos. És per això, que el primer pas per poder treballar el sòl pelvià, seria sentir, conèixer, observar i tocar aquesta zona i familiaritzar-nos amb les seves estructures.

Sobretot, sigui per treballar o per prevenir el sòl pelvià és recomanable ficar-se en mans d'un fisioterapeuta especialista, que t'acompanyi i et guiï en el tractament que sigui més idoni en el teu cas. Tot i que, algunes de les tècniques utilitzades en consulta poden ser els exercicis de kegel, la gimnàstica abdominal hipopressiva, el massatge perineal, l'ús de vibradors, els exercicis per enfortir el CORE, no totes les persones requerim la mateixa pauta per enfortir el nostre sòl pelvià.

Recorda que de la mateixa manera que cada persona és única i diferent, cada perineu és únic i diferent.



Alina López Boluda