31 de gener de 2022

SIMETRIA I DESENVOLUPAMENT

Nosaltres no som perfectament simètrics, però sí que tenim la capacitat de conèixer el nostre entorn de costat a costat, de dalt a baix i de davant a darrere.


En els nadons de pocs dies és important observar si giren bé el cap a un costat igual que a l'altre. D'aquesta primera simetria el nadó integra el cos dins del seu esquema corporal. La mare li dóna el pit, un cop el dret, un cop l'esquerre, un cop l'orella dreta, l'ull dret estan més actius i després l'altre. En el cas de donar biberó hem d'alterar el costat en cada menjada per continuar fomentant la simetria.


La falta de simetria pot estar relacionat amb les conegudes plagiocefàlies (alteracions en la simetria del cap).


La boca, sobretot els llavis i la llengua, són les zones amb més sensibilitat dels nadons.


Al voltant dels 3 mesos es descobreixen les mans i a través de portar-les a la boca, les integren i les van reconeixent com a seves i comença l'etapa de portar-ho tot a la boca que és on tenen major percepció i és necessari que així sigui, és la seva forma de conèixer el món.


Els nadons són més capaços de reconèixer les característiques d'un objecte amb la boca que amb les mans.


Hem de facilitar un entorn on el nadó pugui moure's lliurement per fomentar la simetria i que pugui agafar coses des dels dos costats. Que li arribin estímuls des dels dos costats (llum, so...) Sentir els objectes a les mans farà que es desperti el control motor.


Això facilitarà que voltegi cap als dos costats, que sigui capaç de gatejar correctament, que tingui una bona coordinació en la marxa...


Més tard es definirà si és més hàbil amb la mà dreta o l'esquerra, però ja serà quan tingui una bona representació del seu cos al cervell, sensitiva i motora (homuncle de Penfield).


I tu, has observat que el teu nadó només mira a un costat? Ha aparegut alguna deformitat al seu cap?



Carme Vallés Quintillà